Apple en Google stoppen tijdelijk met beluisteren audio spraakassistenten

  • 0

Apple en Google stoppen tijdelijk met beluisteren audio spraakassistenten

Category:blog

Apple en Google stoppen tijdelijk met beluisteren audio spraakassistentensire

Apple en Google laten de audio die spraakassistenten opnemen tijdelijk niet meer door mensen beluisteren. In het geval van Google geldt de maatregel minstens drie maanden en alleen voor de Europese Unie. Apple voert de maatregel voor een onbepaalde tijd wereldwijd door. Onlangs werd bekend dat zowel Apple als Google mensen inschakelen om naar de audio te luisteren die door Siri, Google Home-apparaten en de Google-assistent op smartphones is opgenomen.

Volgens de techbedrijven is dit nodig om de kwaliteit van de spraakassistenten te verbeteren. Uit meldingen van klokkenluiders blijkt dat de opgenomen audio vaak persoonlijke en gevoelige informatie bevat en de betreffende gebruikers zijn te herleiden. De privacytoezichthouder van Hamburg verbood Google daarop om opgenomen audio door eigen medewerkers of derde partijen te laten beluisteren (pdf). Google laat weten dat er tenminste drie maanden geen transcripties zullen worden gemaakt van audio die via de spraakassistenten in de EU is opgenomen.

Afgelopen vrijdag kwam The Guardian met het nieuws dat ook medewerkers van Apple naar audio luisteren die via Siri is opgenomen. Net als bij Google gaat het ook in deze gevallen om gevoelige persoonlijke informatie. Naar aanleiding van de berichtgeving heeft Apple besloten het beluisteren van de Siri-opnamen tijdelijk wereldwijd te stoppen. Apple zal daarnaast met een update komen waardoor gebruikers straks kunnen aangeven of ze hun opgenomen audio door mensen willen laten beluisteren, zo meldt TechCrunch.


Over de auteur

svht

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: