ASUS rolt update uit om backdoor van computers te verwijderen

  • 0

ASUS rolt update uit om backdoor van computers te verwijderen

Category:blog

ASUS rolt update uit om backdoor van computers te verwijderenBackdoor

ASUS heeft een update uitgerold om een backdoor van computers te verwijderen die door aanvallers via de updatesoftware van het bedrijf werd geïnstalleerd. De Taiwanese computerfabrikant bevestigt dat aanvallers vorig jaar toegang tot de Live Update-servers hebben gekregen en zo besmette updates onder gebruikers konden verspreiden, zo meldt persbureau Reuters.

Live Update is een programma dat op de meeste ASUS-computers geïnstalleerd staat. Het helpt gebruikers om hun drivers, firmware en ASUS-software up-to-date te houden. Aanvallers wisten toegang tot de certificaten van ASUS te krijgen en gebruikten die om kwaadaardige updates te signeren. Deze updates werden vervolgens via de servers van de computerfabrikant onder gebruikers verspreid. Een zogeheten “supply chain” aanval.

Volgens ASUS is “een klein aantal” computers via de aanval besmet geraakt, maar een exact aantal wordt niet genoemd. Symantec liet gisteren weten dat zeker 13.000 klanten de besmette ASUS-update hadden ontvangen. Bij Kaspersky Lab ging het om 57.000 bevestigde gebruikers. De virusbestrijder vermoedt dat wereldwijd mogelijk 1 miljoen ASUS-systemen besmet zijn geraakt, maar het exacte aantal is nog altijd onduidelijk.

Zodra een systeem via de kwaadaardige update besmet was geraakt keken de aanvallers naar het MAC-adres van de netwerkkaart. Ze hadden het voorzien op 600 specifieke MAC-adressen. Zodra de geïnstalleerde backdoor één van deze MAC-adressen tegenkwam werd er aanvullende malware gedownload. Het is nog altijd onbekend wat deze malware precies deed. Eén van de MAC-adressen waar de aanvallers het op hadden voorzien was van een Huawei E3772 USB 4G-dongel.

Volgens onderzoeker Vitaly Kamluk van Kaspersky Lab lijkt het MAC-adres voor alle eigenaren van een dergelijke dongel hetzelfde te zijn. De aanvallers bleken in sommige gevallen twee MAC-adressen te gebruiken om een slachtoffer te identificeren. Kaspersky Lab heeft een tool ontwikkeld waarmee gebruikers kunnen controleren of hun computer één van de 600 systemen is waar de aanvallers het op hadden voorzien.

Kamluk liet gisteren weten dat de aanvallers in november hun aanval via de ASUS-updatesoftware stopten en vervolgens naar andere doelwitten zijn overgestapt. Welke doelwitten dit zijn wordt over twee weken bekendgemaakt.

 

 

 

bron


Over de auteur

svht

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: