AV-Test vergelijkt 17 virusscanners voor Windows 10: nauwelijks verschillen

  • -

AV-Test vergelijkt 17 virusscanners voor Windows 10: nauwelijks verschillen

Category:blog

Het AV-TEST Institute heeft zeventien virusscanners voor Windows 10 vergeleken en de producten doen nauwelijks voor elkaar onder. Van de zeventien antiviruspakketten weten er dertien alle punten te behalen, waaronder de gratis oplossingen Microsoft Defender en Avast Free Antivirus. De test vond plaats in januari en februari van dit jaar en de resultaten zijn vandaag bekendgemaakt.

De zeventien virusscanners werden beoordeeld op de detectie van malware, prestaties en bruikbaarheid. Voor de drie onderdelen konden de pakketten bij elkaar 18 punten verdienen. Bij de detectie van malware werd gekeken naar 278 “zero-day” malware-exemplaren, wat in de definitie van AV-Test onbekende, nieuwe malware is, en ruim 15.000 malware-exemplaren die in de laatste vier weken voor de test werden ontdekt.

Als het gaat om de detectie van malware weten de scanners van Avast, AVG, Bitdefender, ESET, F-Secure, G Data, Kaspersky, McAfee, Microsoft, Norton, PC Matic en Trend Micro de maximale honderd procent te scoren. Om op dit onderdeel zes punten te krijgen was het niet noodzakelijk om ook alle malware te detecteren. Vijftien virusscanners scoren deze zes punten, gevolgd door K7 Computing en Protected.net met elk 5,5 punten.

Bij het tweede onderdeel, de prestaties, werd naar zaken als het bezoeken van websites, downloaden van bestanden, installeren en draaien van software en het kopiëren van bestanden gekeken en welke invloed de pakketten hierop hadden. Wederom zijn er nauwelijks verschillen zichtbaar. Vijftien van de zeventien virusscanners halen de maximale zes punten. Microwold en Protected.net volgen met 5,5 punten.

Tijdens het laatste onderdeel van de test, de bruikbaarheid, kwamen de ‘false positives’ aan bod. In deze gevallen beschouwt de virusscanner schone software als malware of schone websites als besmet. Iets wat als het bijvoorbeeld om systeembestanden gaat vervelende gevolgen kan hebben. Hiervoor werden vijfhonderd websites en meer dan 1,1 miljoen bestanden gebruikt. Wederom zetten vijftien virusscanners de maximale score neer. K7 Computing en PC Matic doen het met respectievelijk 5,5 en 4 punten net iets minder.

Van de zeventien virusscanners halen er uiteindelijk dertien de maximale achttien punten. Microworld volgt met 17,5 punten, wat genoeg is om ook als ‘Top Product’ te worden bestempeld.


Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?