Eekhoorns groter gevaar voor elektriciteitsnet dan hackers

  • 0

Eekhoorns groter gevaar voor elektriciteitsnet dan hackers

Category:blog Tags : 

Last Updated on

elektriciteitsnet

Eekhoorns groter gevaar voor elektriciteitsnet dan hackers

De afgelopen maanden is er veel aandacht geweest voor het gevaar van hackers die elektriciteitsnetwerken kunnen platleggen, maar het zijn nog altijd eekhoorns die wereldwijd voor veel meer stroomstoringen zorgen. Dat stelt de bekende hacker Cris Thomas, beter bekend als Space Rogue.

Thomas houdt sinds 2013 via het Twitteraccount CyberSquirrel1 en de gelijknamige website het aantal stroomstoringen door eekhoorns en andere dieren bij. In totaal zijn er 1753 incidenten in kaart gebracht, waarvan er drie aan hackers zijn toegeschreven. Namelijk de Stuxnetworm die de Iraanse uraniumverrijkingscentrale in Natanz saboteerde en twee aanvallen in de Oekraïne. De storingen in de Oekraïne konden echter na een paar uur worden verholpen. Eekhoorns waren echter voor 879 stroomstoringen verantwoordelijk.

De werkelijke schade door dieren ligt echter veel hoger, zo liet Thomas tijdelijk de afgelopen ShmooCon 2017 conferentie weten. Hij gaf daar een presentatie over cyberoorlog, hackers en stroomstoringen. Volgens Thomas is er sprake van veel angstzaaierij als er over cyberoorlog en aanvallen op het elektriciteitsnet wordt bericht. Zo blijken veel storingen die aan hackers worden toegeschreven helemaal niet het gevolg van aanvallers te zijn.

“Cybersquirrel1 moet tegenwicht bieden aan de belachelijke uitspraken over cyberoorlog. Het is op een ongekend niveau hoeveel onzin er als feit wordt gepresenteerd door hoge overheidsfunctionarissen en bestuurders die geen idee hebben waarover ze praten. Daar willen we wat tegenwicht aan bieden”, aldus Thomas. Hoewel Thomas zo’n 1750 incidenten in totaal in kaart heeft gebracht, zouden er vorig jaar alleen al bijna 1100 stroomstoringen door dieren zijn veroorzaakt die vaak ook veel grotere gevolgen hebben dan de aanvallen die aan hackers zijn toegeschreven.

“Cyberoorlog in de één of andere vorm wordt al 35 jaar voorspeld”, concludeerde Thomas. Ook stelt hij dat landen als China, Iran en Rusland het elektriciteitsnetwerk helemaal niet willen aanvallen, aangezien alleen als er stroom is ze kunnen zien wat er gebeurt. “We zijn een zwaar gecomputeriseerde samenleving. Als ze de stroom uitschakelen hebben ze geen idee wat we aan het doen zijn.” Kleinere landen en terroristen zouden daarnaast niet de middelen, tijd en geld hebben om een dergelijke grootschalige stroomstoring te veroorzaken waar sommige politici en functionarissen voor waarschuwen.

Daarnaast is er een verschil tussen het veroorzaken van een stroomstoring en ervoor zorgen dat de stroom ook blijft uitgeschakeld. Thomas wijst naar de aanvallen in de Oekraïne waar de stroomvoorziening na een aantal uur weer werd hersteld. Volgens de hacker is een “cybergeddon dan ook onwaarschijnlijk. “Ja er is een risico, maar dat risico komt niet in de buurt van de hype die we zien als het om cyberoorlog gaat en door sommige partijen wordt verspreid.”

Bron


Over de auteur

admin

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

zoeken op de site

Like onze Facebook pagina

Enkele van onze diensten

Aanleggen van TV & Internet
Bekabelen van huis en kantoor.
Hulp op afstand.
Onderhoud en Reparatie (Computer & server & Laptop )
Webhosting & Webdesign.
WIFI Hulp.
Algemene voorwaarden
Privacy avg

Wat zeggen onze klanten

Wat zeggen onze klanten

%d bloggers liken dit: