Facebook betaalde gebruikers voor installeren van vpn-app

  • 0

Facebook betaalde gebruikers voor installeren van vpn-app

Category:blog

Facebook betaalde gebruikers voor installeren van vpn-app vpn-app

Facebook heeft gebruikers betaald voor het installeren van een vpn-app waarmee de sociale netwerksite gegevens over het gedrag van gebruikers verzamelde. Sinds 2016 ontvingen gebruikers van tussen de 13 en 35 jaar tot 20 dollar per maand om via de app geanalyseerd te worden.

Ook werden ze betaald als ze andere personen zover kregen om de app te installeren, zo meldt TechCrunch. Facebook vroeg gebruikers niet alleen om de vpn-app te installeren, ook werd gebruikers gevraagd om screenshots te maken van de producten die ze bij Amazon hadden besteld. Volgens een onderzoeker die de app analyseerde kan Facebook die gebruiken om bijna onbeperkte toegang tot het toestel van gebruikers te krijgen.

Onavo

In 2014 werd vpn-aanbieder Onavo door Facebook overgenomen. Volgens berichten maakte Facebook gebruik van de informatie die Onavo opleverde om in dat zelfde jaar WhatsApp over te nemen. Vorig jaar augustus werd de vpn-app echter uit de Apple App Store gehaald. Onlangs ontving TechCrunch een tip dat Facebook gebruikers betaalde voor het installeren van een soortgelijke vpn-app, die onder de naam “Facebook Research” buiten de Apple App Store werd aangeboden.

Om de app te installeren moeten gebruikers een Enterprise Developer Certificate en vpn installeren en Facebook met roottoegang vertrouwen tot de data die hun telefoon verstuurt. Dit zou echter in strijd zijn met de voorwaarden van Apple. Ontwikkelaars mogen het certificaatprogramma alleen gebruiken om interne bedrijfsapplicaties onder hun eigen medewerkers te verspreiden.

Volgens Facebook voldoet de app wel aan het certificaatprogramma van Apple, maar de sociale netwerksite heeft nu toch besloten om de iOS-versie terug te trekken. Tevens stelt Facebook dat gebruikers niet zijn bespioneerd en duidelijk om hun toestemming zijn gevraagd.


Over de auteur

svht

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: