Facebook verzamelde belgeschiedenis Android-telefoons

  • 0

Facebook verzamelde belgeschiedenis Android-telefoons

Category:blog

Facebook verzamelde belgeschiedenis Android-telefoonsbelgeschiedenis

Facebook heeft jarenlang gegevens verzameld van telefoongesprekken en sms-berichten die op Android-telefoons binnenkwamen, zo meldt de website Ars Technica. Een Facebookgebruiker downloadde het archief dat de sociale netwerksite van hem had verzameld en ontdekte daarin de gespreksgegevens.

Journalist Sean Gallagher downloadde vervolgens zijn archiefbestand en ontdekte daarin ook gespreksgegevens van een Android-toestel dat hij in 2015 en 2016 had gebruikt, alsmede sms- en mms-metadata. Facebook laat in een verklaring weten dat het een veelgebruikte methode is om telefooncontacten van gebruikers te uploaden als ze van communicatie-apps of -diensten gebruikmaken. Het uploaden van de gespreksgegevens door de Facebook Messenger-app is echter optioneel en wordt nadrukkelijk door de app gevraagd, aldus een woordvoerder.

 

Facebook gebruikt de telefoongegevens voor het aanbevelen van vrienden aan gebruikers. Gallagher meldt dat nieuwere versies van de Messenger-app voor Android nadrukkelijk om toegang tot de gespreks- en sms-gegevens vragen. “Maar zelfs wanneer gebruikers die permissie niet aan Messenger gaven, hebben ze het mogelijk jarenlang onbedoeld via de mobiele Facebook-apps gegeven. Dit vanwege de manier waarop Android in het verleden met de permissies voor het benaderen van gespreksgegevens omging.” Facebook biedt gebruikers de optie om contactgegevens te verwijderen, maar het is onduidelijk of in dit geval ook de gespreks- en sms-metadata wordt verwijderd.

 

Advertentie

Vanwege het dataschandaal met Cambridge Analytica heeft Facebook in verschillende zondagsedities van Britse kranten een paginagrote advertentie geplaatst. De advertentie begint met de tekst “We hebben een verantwoordelijkheid om je informatie te beschermen. Als we dat niet kunnen, verdienen we het niet”, gevolgd door een uitleg van de situatie, excuses en maatregelen die Facebook gaat nemen. De advertentie is ondertekend door Mark Zuckerberg.

Het dataschandaal was eerder deze week aanleiding voor Mozilla en de Duitse Commerzbank om het adverteren op de sociale netwerksite tijdelijk te staken. Elon Musk besloot zelfs de Facebookpagina’s van Tesla en SpaceX offline te halen, zo meldt de Associated Press.

Om dit te verwijderen, https://www.facebook.com/help/838237596230667

 


Over de auteur

svht

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: