Kwaadaardige Chrome-extensie lastig te verwijderen

  • 0

Kwaadaardige Chrome-extensie lastig te verwijderen

Category:blog Tags : 

Last Updated on

Chrome-extensieEen kwaadaardige Chrome-extensie die in de officiële Chrome Web Store werd aangeboden en gebruikers aan allerlei scams en fraude blootstelde is zeer lastig te verwijderen.

De extensie werd verspreid via kwaadaardige advertenties die op hun beurt weer een website openden.

Op deze website draaide JavaScript die een dialoogvenster toonde dat de gebruiker een extensie moest installeren om het venster te kunnen sluiten. Als de gebruiker het venster via de muis probeerde te sluiten verscheen er weer een nieuw dialoogvenster, waardoor de browser in een continue loop bleef zitten. In het geval de gebruiker besloot de extensie te installeren gebeurden er verschillende dingen.

Zo werden op basis van verschillende sleutelwoorden in de url van te bezoeken websites besloten om de website te blokkeren en gebruikers naar een andere pagina door te sturen. In het geval de gebruiker de website van een beveiligingsbedrijf probeerde te bezoeken werd hij naar een YouTube-video, potentieel ongewenste software en andere scams doorgestuurd. Ook werd er bij sommige sleutelwoorden een website geladen die de gebruiker liet geloven dat er problemen met de computer waren en hij de “Microsoft-helpdesk” moest bellen. In werkelijkheid ging het om telefonische oplichters.

Nu kunnen gebruikers op verschillende manieren extensies uit Chrome verwijderen. Zo is er het extensie-menu dat een overzicht van alle geïnstalleerde extensies toont. Een andere optie is om de browser via het instellingen-menu in oorspronkelijke staat te herstellen. De kwaadaardige extensie zorgde er echter voor dat als het extensie- of instellingen-menu werd geopend meteen het apps-menu werd geladen. Op deze manier was het lastig voor gebruikers om te zien welke extensies er geïnstalleerd waren, laat staan die te verwijderen, zo stelt anti-malwarebedrijf Malwarebytes. Google heeft de extensie na te zijn ingelicht uit de Chrome Web Store verwijderd.


Geef een reactie

zoeken op de site

Like onze Facebook pagina

Enkele van onze diensten

Aanleggen van TV & Internet
Bekabelen van huis en kantoor.
Hulp op afstand.
Onderhoud en Reparatie (Computer & server & Laptop )
Webhosting & Webdesign.
WIFI Hulp.
Algemene voorwaarden
Privacy avg

Wat zeggen onze klanten

Wat zeggen onze klanten

%d bloggers liken dit: