Meeste Nederlanders niet van plan Facebookprofiel op te heffen

  • 0

Meeste Nederlanders niet van plan Facebookprofiel op te heffen

Category:blog

De meeste Nederlanders op Facebook zijn niet van plan om hun profiel op te heffen vanwege het dataschandaal met Cambridge Analytica, omdat ze naar eigen zeggen ‘niets te verbergen Facebookprofielhebben’ of Facebook toch al hun data bezit. Dat blijkt uit onderzoek van Ruigrok NetPanel onder 587 Nederlanders.

Bijna driekwart van de Nederlanders (73 procent) van de Nederlanders die aan het onderzoek deelnamen weet dat Cambridge Analytica data van Facebook heeft gebruikt om psychologische profielen te maken. Deze profielen werden onder andere voor politieke campagnes gebruikt. Twee op de vijf Nederlanders die bekend zijn met het schandaal (44 procent) maken zich door de berichtgeving rond Facebook de laatste tijd meer zorgen over de data die de sociale netwerksite opslaat.

Sinds de onthulling over het dataschandaal is de campagne “#deletefacebook” actief. Deze week kondigde Steve Wozniak aan, medeoprichter van Apple, dat hij zijn Facebookprofiel ging verwijderen. De Nederlandse presentator Arjen Lubach liet in het programma Zondag met Lubach weten dat hij aanstaande woensdag stopt met Facebook en riep anderen op zijn voorbeeld te volgen. 25.000 Facebookgebruikers hebben aangegeven dit te doen.

Voor de uitzending van Lubach gaf één op de tien Nederlandse Facebookers (10 procent) aan hun Facebookprofiel te hebben verwijderd of te gaan verwijderen door de situatie rondom Cambridge Analytica. Voor driekwart (77 procent) is de berichtgeving echter geen aanleiding om hun profiel te verwijderen. Redenen om te blijven zijn vooral het ‘niets te verbergen hebben’ en het feit dat ‘ze mijn data toch al bezitten’. Verder blijkt dat twee op de vijf Nederlanders (41 procent ) niet weten dat Facebook ook eigenaar is van WhatsApp en Instagram.


Over de auteur

svht

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: