Microsoft: Spectre-update heeft invloed op systeemprestaties

  • 0

Microsoft: Spectre-update heeft invloed op systeemprestaties

Category:blog

Microsoft: Spectre-update heeft invloed op systeemprestaties Spectre-aanval

De update die Microsoft vorige week uitrolde om gebruikers tegen de Spectre-aanval te beschermen heeft invloed op de systeemprestaties, zo heeft Microsofts Terry Myerson in een blogposting laten weten. Gebruikers van Windows 10 met nieuwere processoren, zoals de Intel Skylake- of Kabylake-processoren, zullen enkele procenten moeten inleveren.

Volgens Myerson zal dit voor de meeste gebruikers niet merkbaar zijn, omdat het hier in de praktijk om milliseconden gaat. In het geval van Windows 10 op systemen met oudere processoren, zoals de Intel Haswell-processor en daarvoor, laten de benchmarks grotere vertragingen zien en zullen sommige gebruikers merken dat hun systeem door de update trager is geworden.

Zowel bij Windows 7 als Windows 8 met oudere processoren, zoals Haswell en eerder, verwacht Microsoft dat de meeste gebruikers een effect op de systeemprestaties zullen merken. De updates zorgen bij Windows Server, onafhankelijk van de gebruikte processor, voor een grotere impact op de systeemprestaties en Myerson merkt op dat beheerders voor elke server het risico van onbetrouwbare code moeten afwegen om de balans tussen security en prestatiegevolgen voor hun omgeving te bepalen.

Microsoft laat verder weten dat op nieuwere processoren, zoals Skylake en later, Intel de instructies heeft verfijnd die worden gebruikt om “branch speculation” uit te schakelen, waardoor de impact van de Spectre-update wordt beperkt. De invloed op de systeemprestaties bij oudere Windowsversies is groter, omdat Windows 7 en Windows 8 vanwege hun legacy-ontwerp meer van de kernel gebruikmaken. Binnenkort zal Microsoft benchmarks publiceren die de invloed op de systeemprestaties tonen.


Over de auteur

svht

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: