Mirai-botnet verspreidt zich via lek in thuisrouters

  • 0

Mirai-botnet verspreidt zich via lek in thuisrouters

Category:blog Tags : 

Last Updated on

mirai-botnetMirai-botnet

De recente aanvallen op routers van internetgebruikers waardoor 900.000 klanten van Deutsche Telekom met storingen te maken kregen zijn het werk van een Mirai-botnet, zo meldt beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab. De eerste versies van Mirai gebruikten nog standaard wachtwoorden die niet door de eigenaar waren veranderd om voornamelijk digitale videorecorders en ip-camera’s aan te vallen.

 

Dit weekend werd er een nieuwe Mirai-variant waargenomen die zich op een andere manier verspreidde, aldus beveiligingsbedrijf Fox-IT. De variant maakt namelijk gebruik van een beveiligingslek in verschillende routers voor consumenten. Het gaat onder andere om de D1000-router van de Ierse internetprovider Eir. De kwetsbaarheid werd begin deze maand openbaar gemaakt. De aanval van de malware richt zich op een protocol dat providers gebruiken om de modems/routers van hun klanten op afstand te configureren.

In het geval de aanval succesvol is zal de Mirai-malware zich van het bestandssysteem verwijderen zodat die alleen in het geheugen aanwezig is. Vervolgens dicht de malware poort 7547 waardoor het binnenkwam. Hierna wordt de router gebruikt voor het scannen en aanvallen van andere kwetsbare routers. Aangezien de malware zich niet naar het permanente bestandssysteem van de router kan schrijven, zal het een herstart van het apparaat niet overleven. Fox-IT houdt nog in het midden of de nieuwe Mirai-versie voor de aanval op Deutsche Telekom verantwoordelijk is, maar volgens Kaspersky Lab is dit wel het geval.

Internetproviders krijgen het advies hun routers/modems zo in te stellen dat alleen verbindingen vanaf hun eigen managementinterface worden geaccepteerd en niet de hele wereld. Verder zouden gebruikers indien mogelijk de apparaten door een eigen router kunnen vervangen. Daarnaast kunnen gebruikers hun provider of leverancier benaderen met de vraag of er patches voor de problemen beschikbaar zijn.

 

 

Bron


Over de auteur

admin

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

zoeken op de site

Like onze Facebook pagina

Enkele van onze diensten

Aanleggen van TV & Internet
Bekabelen van huis en kantoor.
Hulp op afstand.
Onderhoud en Reparatie (Computer & server & Laptop )
Webhosting & Webdesign.
WIFI Hulp.
Algemene voorwaarden
Privacy avg

Wat zeggen onze klanten

Wat zeggen onze klanten

%d bloggers liken dit: