Nederland in Top 5 van door ransomware getroffen landen

  • 0

Nederland in Top 5 van door ransomware getroffen landen

Category:blog

Last Updated on

Nederland in Top 5 van door ransomware getroffen landen

Nederland staat in de Top 5 van landen waar de meeste ransomware-infecties zijn gemeten, zo stelt beveiligingsbedrijf Symantec in een vandaag verschenen nederland ransomwarerapport (pdf). Van januari 2015 tot april 2016 werd 5% van alle besmettingen door ransomware in Nederland waargenomen.

De Verenigde Staten is met 31% koploper wat betreft het aantal ransomware-infecties. Japan en Italiƫ volgen met elk 8%. Wordt er gekeken naar de slachtoffers, dan gaat het in 57% van de infecties om thuisgebruikers tegenover organisaties met 43%. Volgens Symantec is er echter bewijs dat aanvallers zich meer op organisaties richten en die via gerichte aanvallen met ransomware proberen te infecteren. Van de organisaties die slachtoffer worden zijn het voornamelijk dienstverleners die met ransomware te maken krijgen.

 

Een andere ontwikkeling die de afgelopen periode plaatsvond is een verhoging van het gemiddelde losgeldbedrag dat ransomware vraagt. Vroegen ransomwaremakers eind vorig jaar nog gemiddeld 294 dollar voor het ontsleutelen van versleutelde bestanden, dat bedrag is nu naar 679 dollar opgelopen. Voor de toekomst verwacht Symantec dat ransomwaremakers zich ook op andere apparaten zullen richten, nu die door het Internet of Things steeds toegankelijker worden. Als voorbeeld geeft de beveiliger de Frantic Locker-ransomware, die slimme televisies kan vergrendelen. Daarnaast worden ransomware-aanvallen op slimme horloges niet uitgesloten.

Om infecties door ransomware te voorkomen krijgen gebruikers het advies om hun besturingssysteem en andere software up-to-date te houden en alle verdachte e-mails te verwijderen, zeker als ze links of bijlagen bevatten. Ook moeten gebruikers opletten bij Office-bijlagen die vragen om macro’s in te schakelen. Als laatste wordt aangeraden om back-ups van belangrijke gegevens te maken. “Dit is de belangrijkste manier om een ransomware-infectie te bestrijden. Als slachtoffers een back-up hebben kunnen ze hun bestanden herstellen nadat de infectie is verwijderd”, aldus het beveiligingsbedrijf.

 

Bron


Over de auteur

admin

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

zoeken op de site

Like onze Facebook pagina

Enkele van onze diensten

Aanleggen van TV & Internet
Bekabelen van huis en kantoor.
Hulp op afstand.
Onderhoud en Reparatie (Computer & server & Laptop )
Webhosting & Webdesign.
WIFI Hulp.
Algemene voorwaarden
Privacy avg

Wat zeggen onze klanten

Wat zeggen onze klanten

%d bloggers liken dit: