Nederlanders voor duizenden euro’s opgelicht via Facebook en WhatsApp

  • 0

Nederlanders voor duizenden euro’s opgelicht via Facebook en WhatsApp

Category:blog Tags : 

Last Updated on

Nederlanders voor duizenden euro’s opgelicht via Facebookopgelicht via Facebook

Zowel vorig jaar als dit jaar zijn Nederlanders via Facebook en WhatsApp voor duizenden euro’s opgelicht. De slachtoffers worden benaderd door oplichters die zich voordoen als een bekende en om geld vragen. Vorig jaar maakten 61 mensen melding bij de Fraudehelpdesk die voor 14.000 euro waren opgelicht.

Dit jaar zijn er 59 meldingen binnengekomen en bedraagt het schadebedrag zo’n 15.000 euro. De Fraudehelpdesk vermoedt dat tien procent van de gevallen wordt gemeld, zo laat de organisatie tegenover de NOS weten. De oplichters maken met de foto’s van een bestaand persoon een account op Facebook aan. Vervolgens proberen ze de Facebookvrienden van die persoon toe te voegen.

De oplichters vragen deze Facebookvrienden om een bedrag voor te schieten. “We vermoeden dat de fraudeurs foto’s en informatie gebruiken die openbaar beschikbaar zijn. Het lijkt erop dat de slachtoffers hun profielen niet goed hebben afgeschermd. De oplichters hebben maar weinig info nodig om vertrouwen te wekken”, zegt Tjerk Notten van de Fraudehelpdesk.


Over de auteur

admin

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: