Nieuwe ransomware maakt computer ontoegankelijk

  • 0

Nieuwe ransomware maakt computer ontoegankelijk

Category:blog Tags : 

Last Updated on

Nieuwe ransomware maakt computer ontoegankelijk

Onderzoekers hebben een nieuwe ransomware-variant ontdekt die niet bepaalde bestanden versleutelt, zoals de meeste ransomware doet, maar de gehele harde schijf ontoegankelijk maakt. Bedrijven zijn daarbij het doelwit van de ransomware, die de naam Petya heeft gekregen.ransomware

Om de ransomware te verspreiden wordt er naar de hr-afdeling van bedrijven een e-mail gestuurd met een link naar Dropbox. De link zou volgens het bericht naar een c.v. wijzen, maar dit is een exe-bestand. Zodra het bestand wordt geopend crasht de computer en zal die herstarten. Vervolgens krijgt de gebruiker een melding te zien dat er een schijfcontrole plaatsvindt. In werkelijkheid wordt de harde schijf echter versleuteld, aldus het Duitse anti-virusbedrijf G Data.

 

Het blijkt hier echter niet om versleuteling te gaan, maar het overschrijven van de master boot record (mbr), zo stelt anti-virusbedrijf Trend Micro. Na de schijfcontrole verschijnt er een doodshoofd en de melding dat de harde schijf is versleuteld. Via een website op het Tor-netwerk kunnen gebruikers voor 0,99 bitcoin (370 euro) een decryptiesleutel aanschaffen. De prijs hiervan wordt na een week verdubbeld. Of de harde schijf inderdaad is versleuteld zoals G Data claimt is onduidelijk. De onderzoekers van het anti-virusbedrijf stellen in hun eigen analyse dat waarschijnlijk alleen de bestandstoegang is geblokkeerd, maar de bestanden zelf niet zijn versleuteld. Het onderzoek naar de Petya-ransomware loopt echter nog.

Update

Anti-virusbedrijf Trend Micro laat in een analyse weten dat Petya de master boot record (mbr) van een besmette harde schijf overschrijft. Er wordt echter niet gesproken over het versleutelen van de harde schijf zoals G Data doet.

Bron


Over de auteur

admin

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

zoeken op de site

Like onze Facebook pagina

Enkele van onze diensten

Aanleggen van TV & Internet
Bekabelen van huis en kantoor.
Hulp op afstand.
Onderhoud en Reparatie (Computer & server & Laptop )
Webhosting & Webdesign.
WIFI Hulp.
Algemene voorwaarden
Privacy avg

Wat zeggen onze klanten

Wat zeggen onze klanten

%d bloggers liken dit: