Organisaties starten kort geding om ” sleepwet ” uit te laten stellen

  • 0

Organisaties starten kort geding om ” sleepwet ” uit te laten stellen

Category:blog

Organisaties starten kort geding om “sleepwet” uit te laten stellensleepwet

Een coalitie van burgerrechtenorganisaties, maatschappelijke organisaties en bedrijven stapt naar de rechter om de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook bekend als de “sleepwet”, uit te laten stellen. Het kabinet is van plan om de wet op 1 mei aanstaande in te laten gaan.

“Door nu naar de rechter te stappen wil men voorkomen dat het kabinet de wet per 1 mei volledig in werking laat treden, terwijl de Tweede en Eerste kamer zich nog niet heeft kunnen uitspreken over aangekondigde wetswijzigingen”, aldus privacyorganisatie Bits of Freedom, die samen met Privacy First, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, de Nederlandse Vereniging Van Strafrechtadvocaten, Free Press Unlimited, BIT, Voys, Speakup en het Platform Bescherming Burgerrechten de coalitie vormt.

Tijdens het referendum over de sleepwet heeft een meerderheid van de kiezers zich tegen de wet uitgesproken. Het kabinet kwam daarop met een aantal aanpassingen. Volgens Privacy First gaat het om “enkele summiere, oppervlakkige beleidswijzigingen en enkele niet-fundamentele wetswijzigingen.” De beoogde wetswijzigingen zullen echter pas na de zomer door het kabinet worden ingediend, terwijl de wet zelf op 1 mei moet ingaan. Een parlementaire motie om inwerkingtreding van de Sleepwet uit te stellen totdat deze wetswijzigingen behandeld zijn, werd gisteren door de Tweede Kamer verworpen.

Ook voor BIT zijn de aangekondigde aanpassingen niet voldoende. “Allereerst worden onze zorgen niet weggenomen met de voorgestelde wijzigingen, die onder meer betrekking hebben op het ‘sleepnet’ en de uitwisseling van gegevens met buitenlandse geheime diensten. Daarnaast is het een omgekeerde wereld om een wet eerst door te voeren en deze daarna pas te wijzigen. Hiermee worden onschuldige burgers en de digitale economie niet gespaard”, zegt directeur Alex Bik.

“Deze wet doorvoeren zonder naar de kritiek van de tegenstemmer te luisteren en het parlement de gelegenheid te geven om wetswijzigingen te verbeteren, kan natuurlijk niet. Daarom vragen we de rechter om de werking van de wet uit te stellen tot de wetswijzigingen definitief zijn. Zo wordt voorkomen dat er per 1 mei onnodig inbreuken op de grondrechten wordt gemaakt”, voegt Ton Siedsma van Bits of Freedom toe.


Over de auteur

svht

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: