Overheid waarschuwt voor phishingmails die om DigiD vragen

  • 0

Overheid waarschuwt voor phishingmails die om DigiD vragen

Category:blog

Overheid waarschuwt voor phishingmails die om DigiD vragenDigiD

De overheid waarschuwt mensen voor phishingmails die om hun DigiD vragen. In de e-mails wordt gesteld dat de ontvanger een bericht van de Belastingdienst op zijn of haar Berichtenbox op MijnOverheid heeft. De e-mail bevat een link die zogenaamd naar de MijnOverheid-website wijst.

In werkelijkheid gaat het om een phishingsite die om de DigiD-gegevens van de gebruiker vraagt. “Het gaat hier om een phishingmail, klik daarom niet op de link in het bericht. Overheidspartijen sturen u nooit een dergelijk verzoek via e-mail”, zo laat MijnOverheid weten. Ook de RDW en Belastingdienst hebben waarschuwingen voor phishingmails afgegeven.

De zogenaamde e-mails van de RDW hebben als afzender [email protected] en het onderwerp: Afdeling Service. In het bericht wordt de ontvanger gevraagd om zijn of haar persoonlijke gegevens bij te werken en te controleren op een website. Het gaat hier om een phishingmail die naar een phishingsite wijst. “Klik daarom niet op de link in het bericht en vul geen gegevens in”, aldus de RDW. Die geeft verder het advies om goed het e-mailadres van de afzender van dergelijke berichten te controleren. “E-mails afkomstig van RDW eindigen op @rdw.nl”, zo stelt de organisatie.

De Belastingdienst waarschuwde eerder deze week ook voor phishing. Het ging om een e-mail met als onderwerp “Foutieve belastingteruggave 2017”. In de e-mail staat dat de ontvanger in december ten onrechte een belastingteruggave 2017 heeft gekregen. Vervolgens wordt verzocht om het bedrag van 297,95 euro terug te betalen. “Dit is een valse e-mail. Betaal niet! Dit is geen e-mail van de Belastingdienst. We vragen nooit via e-mail om betalingen te doen. Maak het geld dus niet over, maar verwijder de mail”, zo laat de fiscus weten.

phishingsite


Over de auteur

svht

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: