Politie, OM en bedrijfsleven gaan ‘Microsoftbellers’ aanpakken

  • 0

Politie, OM en bedrijfsleven gaan ‘Microsoftbellers’ aanpakken

Category:blog

Politie, OM en bedrijfsleven gaan ‘Microsoftbellers’ aanpakkenMicrosoftbellers

Politie, het Openbaar Ministerie en het bedrijfsleven gaan de zogeheten ‘Microsoftbellers’ aanpakken, zo heeft het OM in een persaankondiging laten weten. Tijdens een internationaal congres in Rotterdam zal woensdag 28 maart het formele startschot worden gegeven voor de samenwerking tussen OM, politie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en partijen uit de telecom-, software- en financiële sector om deze vorm van cybercriminaliteit te bestrijden.

Sinds 2012 heeft Nederland, maar ook vele andere landen, steeds meer last van deze vorm van cybercrime, die in het Engels als “Tech Support Scam” bekendstaat. Mensen worden bijvoorbeeld thuis opgebeld door oplichters die zich als Microsoftmedewerkers voordoen en stellen dat er een probleem met de computer is of dat die met malware is besmet. De oplichters claimen het zogenaamde probleem op te kunnen lossen waarvoor het slachtoffer moet betalen.

“In 2017 maakte deze vorm van criminaliteit in Nederland duizenden slachtoffers, waarbij de financiële schade geschat wordt op bijna 6 miljoen euro. De Tech Support Scam is daarmee een van de meest voorkomende digitale misdrijven in Nederland”, aldus het OM. In januari maakte de politie nog bekend dat vorig jaar bijna 2.000 mensen aangifte hadden gedaan die bij elkaar voor 7 miljoen euro waren opgelicht.


Over de auteur

svht

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: