SP wil opheldering over omstreden vpn-app van Facebook

  • 0

SP wil opheldering over omstreden vpn-app van Facebook

Category:blog

De SP wil opheldering van minister Dekker voor Rechtsbescherming over een omstreden vpn-app van Facebook waarmee de sociale netwerksite het gedrag van gebruikers kon vpn-app van Facebookanalyseren. Gebruikers die de vpn-app “Facebook Research” installeerden kregen tot 20 dollar per maand van Facebook.

Via de app kon Facebook al het verkeer van gebruikers analyseren. Minder dan 5 procent van de deelnemers aan het programma waren minderjarig, aldus de sociale netwerksite. SP-Kamerleden Van Nispen en Alkaya willen nu van Dekker weten of ook Nederlandse jongeren de vpn-app hebben gedownload en om hoeveel tieners het gaat.

De minister moet daarnaast laten weten of hij het wenselijk vindt dat Facebook jongeren benadert om al hun gegevens te kunnen bekijken tegen een vergoeding. “Denkt u dat jongeren een voldoende afgewogen beslissing kunnen nemen over dergelijke zaken en dat zij daarover voldoende zijn ge├»nformeerd door Facebook?”, aldus de vraag van de SP-Kamerleden.

Verder moet Dekker duidelijk maken of het handelen van Facebook in dit geval in lijn met de Algemene verordening gegevensbescherming en de toenmalige Wet bescherming persoonsgegevens is, en of de Autoriteit Persoonsgegevens hiervan afwist. Als laatste willen Van Nispen en Alkaya weten of de Autoriteit Persoonsgegevens voldoende capaciteit heeft om dergelijk handelen van een bedrijf als Facebook te kunnen controleren. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).


Over de auteur

svht

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: