Sterke stijging van zip-bijlagen met ransomware

  • 0

Sterke stijging van zip-bijlagen met ransomware

Category:blog

Last Updated on

De afgelopen dagen is er een sterke stijging geweest van het e-mails die via besmette zip-bijlagen de Locky-ransomware proberen te verspreiden. De e-mails hebben onder andere als onderwerp “invoice notice”, “attached image” en “attached document themes”.Locky-ransomware

Volgens het bericht heeft de ontvanger bijvoorbeeld een bestelling geplaatst of een rekening niet betaald. Meer informatie zou in het meegestuurde zip-bestand zijn te vinden. Dit zip-bestand bevat weer een JavaScript-bestand dat de Locky-ransomware op de computer downloadt. De e-mails worden wereldwijd verspreid, waaronder ook in Nederland. Locky is een vrij nieuwe ransomware-variant, die net als andere ransomware bestanden voor losgeld versleutelt.

In het begin gebruikte de Locky-ransomware nog kwaadaardige macro’s in Excel- en Word-bestanden om systemen te infecteren, maar is nu op JavaScript-bestanden overgestapt. Een mogelijke reden hiervoor is dat het eenvoudig is om het script te obfusceren en nieuwe varianten uit te rollen, en zo traditionele op signatures-gebaseerde virusscanners te omzeilen, aldus beveiligingsbedrijf FireEye. Uit cijfers van VirusTotal blijkt dat de ransomware slecht door anti-virussoftware wordt herkend. Recentelijk werd een Amerikaans ziekenhuis nog door de Locky-ransomware getroffen, waarop het ziekenhuisbestuur intern de noodtoestand afkondigde.

 

Bron


Over de auteur

admin

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: