Test: twintig virusscanners voor Windows 10 vergeleken

  • -

Test: twintig virusscanners voor Windows 10 vergeleken

Category:blog

Het Duitse testlab AV-Test heeft twintig virusscanners voor Windows 10 vergeleken en opnieuw kwam Windows Defender, de AV-Testantivirussoftware die standaard in het besturingssysteem zit ingebouwd, als “Top Product” uit de test. De test was gericht op antiviruspakketten voor eindgebruikers.

De virusscanners werden beoordeeld op de detectie van malware, prestaties en bruikbaarheid. Voor de drie onderdelen konden de pakketten bij elkaar 18 punten verdienen. Bij de detectie van malware werd gekeken naar zo’n 400 “zero-day” malware-exemplaren en 20.000 malware-exemplaren die in de laatste vier weken voor de test werden ontdekt.

Voor de detectie van de zero-day malware, wat in de definitie van AV-Test onbekende, nieuwe malware is, werd er een gemiddelde score van 98 procent gehaald. De test met de 20.000 malware-exemplaren leverde een gemiddelde detectiescore van 100 procent op. Acht scanners, Avast, AVG, Bitdefender, F-Secure, Kaspersky en NortonLifeLock scoren op beide onderdelen 100 procent. Om op dit onderdeel zes punten te scoren was het niet noodzakelijk om ook alle malware te detecteren.

Bij het tweede onderdeel, de prestaties, werd naar zaken als het bezoeken van websites, downloaden van bestanden, installeren en draaien van software en het kopiëren van bestanden gekeken en welke invloed de pakketten hierop hadden. Elf van de achttien pakketten scoren de maximale 6 punten. Malwarebytes eindigt met 4 punten onderaan, gevolgd door Protected.net met 4,5 punten.

Tijdens het laatste onderdeel van de test, de bruikbaarheid, kwamen de ‘false positives’ aan bod. In deze gevallen beschouwt de virusscanner schone software als malware of schone websites als besmet. Iets wat als het bijvoorbeeld om systeembestanden gaat vervelende gevolgen kan hebben. Twaalf van de achttien pakketten halen op dit onderdeel de maximale 6 punten. PC Matic is met 3,5 punten hekkensluiter.

Uiteindelijk weten Avira, F-Secure, Kaspersky, NortonLifeLock, voorheen bekend als Symantec, en Vipre Security de maximale 18 punten te scoren, gevolgd door vijf producten met 17,5 punten. Virusscanners met 17,5 of 18 punten worden door AV-Test als Top Product bestempeld. Het gaat onder andere om Windows Defender. PC Matic eindigt met 12,5 punten onderaan, gevolgd door Malwarebytes met 14,5 punten.

Windows Defender


Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?