Test: weinig prestatieverschillen tussen virusscanners voor Windows 10

  • -

Test: weinig prestatieverschillen tussen virusscanners voor Windows 10

Category:blog

Er zitten weinig verschillen in de prestaties van virusscanners voor Windows 10, waarbij de gratis in Windows ingebouwde virusscanner Defender net zo goed en zelfs beter presteert dan menig betaald product. Dat blijkt uit een nieuwe test van het Duitse testlab AV-Test, dat 22 producten voor eindgebruikers onder de loep nam.

AV-Test beoordeelde de virusscanners op de detectie van malware, prestaties en bruikbaarheid. Voor de drie onderdelen konden de pakketten bij elkaar 18 punten verdienen. Bij de detectie van malware werd gekeken naar 339 “zero-day” malware-exemplaren en bijna 22.000 malware-exemplaren die in de laatste vier weken voor de test werden ontdekt. De testperiode vond plaats in mei en juni.

Voor de detectie van zero-day malware, wat in de definitie van AV-Test onbekende, nieuwe malware is, werd er een gemiddelde score van 98,8 procent gehaald. De test met de zo’n 22.000 malware-exemplaren leverde een gemiddelde detectiescore van 100 procent op. Acht scanners, Avast Free, AVG, Bitdefender, F-Secure, Kaspersky, Microsoft, NortonLifeLock en Quick Heal, scoren op beide onderdelen 100 procent. Om op dit onderdeel zes punten te scoren was het niet noodzakelijk om ook alle malware te detecteren. Microworld eindigt met 3,5 punten onderaan, gevolgd door Cylance met 4,5 punten.

Naast de detectie van malware keek AV-Test ook naar de impact van de antivirussoftware op de prestaties van het systeem. Zo werd ernaar zaken als het bezoeken van websites, downloaden van bestanden, installeren en draaien van software en het kopiëren van bestanden gekeken en welke invloed de pakketten hierop hadden. Veertien van de 22 pakketten scoren de maximale 6 punten. Malwarebytes is op dit onderdeel met 4,5 punten hekkensluiter, gevolgd door ESET met vijf punten.

Als laatste onderdeel van de test werden de virusscanners op ‘false positives’ beoordeeld. In deze gevallen beschouwt de virusscanner schone software als malware of schone websites als besmet. Iets wat als het bijvoorbeeld om systeembestanden gaat vervelende gevolgen kan hebben. Zeventien van de 22 pakketten halen op dit onderdeel de maximale zes punten. PC Matic, Malwarebytes en Cylane zetten met elk vier punten de laagste score neer.

Uiteindelijk weten acht pakketten de maximale 18 punten te halen, waaronder Microsofts Windows Defender. Zeven virusscanners volgen met 17,5 punten. Het gaat onder andere om de gratis versie van Avast. Virusscanners met 17,5 of 18 punten worden door AV-Test als Top Product bestempeld. Malwarebytes eindigt wederom in een test van AV-Test als laatste, dit keer met 13,5 punten. Cylance volgt daarna met 14,5 punten.

AV-Test


Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?