Toezichthouders hekelen WhatsApp over datadelen met Facebook

  • 0

Toezichthouders hekelen WhatsApp over datadelen met Facebook

Category:blog Tags : 

Toezichthouders hekelen WhatsApp over datadelen met Facebookdatadelen

De Europese privacytoezichthouders, verenigd in de Artikel 29-werkgroep, zijn nog altijd niet tevreden over de manier waarop WhatsApp data van gebruikers met Facebook deelt. Vorig jaar december stuurden de toezichthouders een gezamenlijke brief naar WhatsApp waarin om meer informatie over het delen van gegevens van Europese WhatsApp-gebruikers met moederbedrijf Facebook werd gevraagd.

Nu bijna een jaar verder hebben de toezichthouders opnieuw een brief gestuurd. Volgens de Artikel 29-Werkgroep heeft WhatsApp hun zorgen niet weggenomen en zijn er nog altijd tekortkomingen in het mechanisme dat WhatsApp gebruikt voor het vragen van toestemming. Zo worden WhatsApp-gebruikers niet voldoende geïnformeerd dat hun gegevens met Facebook worden gedeeld en om wat voor gegevens het precies gaat, aldus de brief die door de International Association of Privacy Professionals (IAPP) online is gezet (pdf).

De toezichthouders stellen dat er een balans moet worden gevonden tussen het weergeven van te veel en te weinig informatie, maar dat er op dit moment in het initiële scherm nergens melding wordt gemaakt dat als gebruikers akkoord gaan hun persoonlijke data met Facebook wordt gedeeld. Ook hekelen de toezichthouders de ‘take it or leave it’ aanpak van WhatsApp. Als gebruikers niet akkoord gaan met het delen van hun data, moeten ze stoppen met het gebruik van de dienst.

De toestemming die gebruikers daarnaast geven is niet specifiek genoeg, zo stelt de Artikel 29-werkgroep verder. WhatsApp moet duidelijk maken voor welk doel het toestemming vraagt. Tevens moet de gegeven toestemming ondubbelzinnig zijn. Iets waar WhatsApp in faalt doordat het de betreffende checkbox die dit toestaat al heeft aangevinkt. De toezichthouders stellen dat al ingevulde checkboxes niet met geldige toestemming overeenkomen. De Artikel 29-werkgroep vraagt WhatsApp en Facebook dan ook om met de toezichthouders samen te werken om de genoemde privacyzorgen weg te nemen.


Over de auteur

svht

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: