Trend Micro bevestigt dat Mac-apps browsegeschiedenis verstuurden

  • 0

Trend Micro bevestigt dat Mac-apps browsegeschiedenis verstuurden

Category:blog

Trend Micro bevestigt dat Mac-apps browsegeschiedenis verstuurdenMac-apps

Anti-virusbedrijf Trend Micro heeft bevestigd dat verschillende Mac-apps die het aanbiedt de browsegeschiedenis van gebruikers verzamelden en doorstuurden. Afgelopen dagen ontstond er ophef nadat onderzoekers hadden ontdekt dat verschillende apps dit gedrag vertoonden zonder dat gebruikers hiervan wisten. Apple besloot uiteindelijk verschillende van de apps uit de officiële Mac App Store te verwijderen.

In het geval van Trend Micro ging het om Dr Cleaner, Dr Cleaner Pro, Dr. Antivirus, Dr. Unarchiver, Dr. Battery en Duplicate Finder. Volgens de virusbestrijder verzamelden deze apps eenmalig de browsegeschiedenis van gebruikers. Het ging om een periode van 24 uur voor de installatie van de apps. Deze data werd vervolgens doorgestuurd naar Amerikaanse servers. Dit werd gedaan voor beveiligingsdoeleinden, om te kijken of gebruikers recentelijk adware of andere dreigingen waren tegengekomen, aldus de verklaring van Trend Micro, dat opmerkt dat het verzamelen van de gebruikersgegevens in de voorwaarden stond vermeld.

Naar aanleiding van de ontstane ophef meldt de virusbestrijder dat het verzamelen van de browsegeschiedenis in alle consumentenproducten is verwijderd. Daarnaast zijn alle oude logbestanden die op Amerikaanse servers waren opgeslagen verwijderd. Het gaat ook om de logbestanden met 24 uur aan browsegeschiedenis die drie maanden door Trend Micro werden bewaard.

Verder stelt de virusbestrijder dat het een probleem heeft ontdekt dat ontstond door het gebruik van gedeelde software-libraries. Het verzamelen van de browsegeschiedenis was voor een aantal apps ontwikkeld, maar werd vervolgens voor zowel security georiënteerde apps als niet-security georiënteerde apps doorgevoerd. Ook dit probleem is nu opgelost.

 

Bron


Over de auteur

svht

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: