WhatsApp en hoofd AIVD genomineerd voor Big Brother Award

  • 0

WhatsApp en hoofd AIVD genomineerd voor Big Brother Award

Category:blog Tags : 

Last Updated on

AIVD

WhatsApp, AIVD-directeur Rob Bertholee en minster Schippers van Volksgezondheid zijn genomineerd voor de Big Brother Award Publieksprijs, de jaarlijks terugkerende prijs voor de grootste privacyschenders van Nederland. De populaire chat-app is genomineerd vanwege het nieuwe privacybeleid.

WhatsApp wijzigde haar voorwaarden waardoor ze gegevens gaat delen met Facebook. “Maar wat er precies gedeeld wordt? Dat blijft onduidelijk. Een échte keuze kregen de trouwe gebruikers van de app niet. Wie binnen 30 dagen zijn of haar instellingen niet aanpaste, zou als vanzelf toestemming geven “om je ervaring met advertenties en producten op Facebook te verbeteren”. De opt-out? Die geldt voor het verwerken van data voor dat ene doel – voor alle andere doeleinden gaat het datadelen met Facebook rustig door”, aldus Bits of Freedom dat de Big Brother Awards organiseert.

Bertholee kreeg zijn nominatie onder andere vanwege uitspraken in een interview met de Volkskrant. Daarin zette hij privacy en veiligheid neer als elkaars tegenpolen. “Hoeveel veiligheid is privacy je eigenlijk waard?”, stelde de AIVD-directeur de vraag. Ook suggereerde hij dat als er een aanslag zou plaatsvinden privacyvoorvechters dat zouden hebben “toegestaan”. Volgens de personen die Bertholee nomineerden wordt door dit soort uitlatingen een beargumenteerd debat onmogelijk gemaakt. De voornaamste reden dat hij een nominatie in de wacht sleepte was zijn wens om encryptie te beperken en toegang tot versleutelde berichten te krijgen.

Minister Schippers dankt haar nominatie aan haar voorstel om de Wet marktordening gezondheidszorg aan te passen. Het wetsvoorstel zorgt voor een uitbreiding van de mogelijkheid voor zorgverzekeraars om inzage te krijgen in het medisch dossier van patiënten om fraude aan te pakken. Dit is al mogelijk bij patiënten die zorg afnemen bij zorgverleners die een contract hebben met de verzekeraar. Minister Schippers wil deze inzagemogelijkheid nu verder uitbreiden. “Het steekt des te meer dat het medisch beroepsgeheim steeds verder afbrokkelt omwille van het bestrijden van fraude dat voor het overgrote deel niet door verzekerden wordt gepleegd en bovendien minder dan 1% van de totale zorgkosten bedraagt”, stelt Bits of Freedom.

Het publiek kon de afgelopen maanden personen, organisaties en bedrijven die de privacy schenden nomineren. Nu kan er tot en met 13 november op één van de drie genomineerden worden gestemd. De uitreiking van de Big Brother Awards is op 14 november in de Stadsschouwburg Amsterdam. Naast de Publieksprijs zal er ook een Expertprijs worden uitgereikt. De nominaties voor deze prijs worden op 7 november bekendgemaakt.

 

 

Bron


About Author

admin

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: