Groot deel Kamer tegen verzwakken WhatsApp-encryptie

  • 0

Groot deel Kamer tegen verzwakken WhatsApp-encryptie

Category:blog

Last Updated on

WhatsApp-encryptie

WhatsApp-encryptie

WhatsApp-encryptie

Een groot deel van de Tweede Kamer is tegen de wens van de AIVD om de encryptie van WhatsApp en andere chatdiensten te verzwakken zodat de inlichtingendienst versleutelde chatberichten toch kan lezen. Gisteren deed AIVD-directeur Rob Bertholee daartoe een oproep in de Volkskrant.

“Geen schijnveiligheid ten koste van onze privacy!”, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven op Facebook. Hij spreekt van een zorgwekkend interview met een zeer geïrriteerde Bertholee. Verhoeven hekelt vooral de angst die de AIVD-directeur probeert te verspreiden, maar waarvoor nergens bewijs wordt geleverd. “Onderbouwing van de angstbeelden is onmogelijk want dat zou potentiële terroristen in de kaart spelen. We moeten hem dus maar gewoon geloven. Deze bangmakerij is merkwaardig en past niet in de eerdere communicatiewijze van de AIVD”, gaat Verhoeven verder.

Hoewel Bertholee stelt dat de dreiging nog nooit zo groot is geweest, is het dreigingsniveau dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hanteert al jaren hetzelfde. “De AIVD-baas jaagt mensen schrik aan zonder concreet te worden en zonder het officiële dreigingsniveau aan te passen. Hij vindt privacy maar gezeur en eist vergaande nieuwe bevoegdheden zonder de noodzaak ervan te onderbouwen. Ik weet niet hoe het met u zit maar na het lezen van dit interview ga ik vanavond niet rustiger slapen”, besluit het D66-Kamerlid.

Verhoeven krijgt bijval van Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. “Bertholee stelt het veel te algemeen. Je zou de privacy van iedereen aantasten om enkelen aan te pakken. Laat hem eerst maar eens bewijzen dat het telkens meer inleveren van privacy, de veiligheid ten goede komt”, laat hij aan de Telegraaf weten. Op Twitter schrijft Segers over de wens van Bertholee. “We hebben al veel privacy ingeleverd, maar hoeveel veiligheid hebben we daar eigenlijk voor teruggekregen?”

Ook de SP en PvdA laten aan de krant weten het niet eens met de AIVD-directeur te zijn en willen encryptie niet verzwakken. “Daarmee zou je de integriteit van heel het internet aantasten”, zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. “Via dat soort achterdeurtjes hol je de waarborgen uit die we nu hebben.” GroenLinks maakte onlangs het concept-verkiezingsprogrammabekend waarin het stelt dat de overheid juist kennis en gebruik van veilige encryptie zonder achterdeurtjes moet bevorderen. De partijen hebben bij elkaar 72 zetels in de Tweede Kamer.

Ockje Tellegen, VVD-Tweede Kamerlid en woordvoerder openbare orde/veiligheid, terrorisme en veiligheidsdiensten, laat een ander geluid horen. In een reactie op het interview en de wens van de AIVD om de encryptie van chatdiensten te beperkentweet ze. “Eens. Een terrorist heeft geen recht op privacy.”

 

Bron


Over de auteur

admin

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

zoeken op de site

Like onze Facebook pagina

Enkele van onze diensten

Aanleggen van TV & Internet
Bekabelen van huis en kantoor.
Hulp op afstand.
Onderhoud en Reparatie (Computer & server & Laptop )
Webhosting & Webdesign.
WIFI Hulp.
Algemene voorwaarden
Privacy avg

Wat zeggen onze klanten

Wat zeggen onze klanten

%d bloggers liken dit: