Zweedse privacygroepen vrezen cashloze samenleving

  • 0

Zweedse privacygroepen vrezen cashloze samenleving

Category:blog

Last Updated on

Zweedse privacygroepen vrezen cashloze samenleving

Contant geld verdwijnt in hoog tempo uit de Zweedse samenleving, tot grote zorg van consumentenorganisaties en privacygroepen. Cash is nog maar Zweedse privacygroepen vrezen cashloze samenlevingverantwoordelijk voor 2% van de Zweedse economie, vergeleken met 7,7% in de Verenigde Staten en 10% in het Eurogebied.

Volgens Euromonitor International werd dit jaar 20% van alle consumentenaankopen in Zweden contant betaald, terwijl het wereldwijde gemiddelde op 75% ligt. Hoewel Zweden steeds vaker elektronisch betalen, zijn er groepen die zich zorgen maken, omdat een cashloze samenleving een bedreiging voor de privacy vormt en kwetsbaar is voor cybercrime. Het aantal gevallen van digitale fraude bereikte vorig jaar de 140.000 gevallen, meer dan het dubbele van tien jaar geleden.

Ook is er kritiek dat door het verdwijnen van cash bepaalde groepen in het nauw raken, zoals ouderen en vluchtelingen. De overheid lijkt vooralsnog niet in te grijpen. Het profiteert juist van het digitale betalingsverkeer. Het elektronische spoor zorgt namelijk voor een effici├źntere belastinginning, zo meldt de New York Times. Jacob de Geer, een van de oprichters van de mobiele betaaldienst iZettle, waarschuwt voor de gevolgen van een cashloze samenleving. “Big Brother kan precies zien wat je aan het doen bent als je alleen elektronisch betaalt.”

De Zweedse Rijksbank bevestigt dat cash snel aan het verdwijnen is, maar er over 20 jaar nog steeds contant betaald zal worden. Voor een steeds groter wordende groep consumenten is cash echter geen gewoonte meer. Studenten aan de Universiteit van Gothenburg betalen bijna alleen nog digitaal. “Niemand gebruikt cash. Ik denk dat onze generatie zonder kan”, aldus de 23-jarige Hannah Ek.

Bron security.nl


Over de auteur

admin

Sinds 1995 werkzaam in de IT

Geef een reactie

zoeken op de site

Like onze Facebook pagina

Enkele van onze diensten

Aanleggen van TV & Internet
Bekabelen van huis en kantoor.
Hulp op afstand.
Onderhoud en Reparatie (Computer & server & Laptop )
Webhosting & Webdesign.
WIFI Hulp.
Algemene voorwaarden
Privacy avg

Wat zeggen onze klanten

Wat zeggen onze klanten

%d bloggers liken dit: